Så kan du använda filmarkiv i skolan

Film är ett fantastiskt sätt att öppna upp nya horisonter för elever. Både spelfilmer och dokumentära filmer kan ge elever större förståelse för olika kunskapsområden, samtidigt som filmerna kan väcka nya frågeställningar och ge upphov till spännande samtal. Genom internet har lärare goda möjligheter att hitta filmer och filmklipp som kan användas i undervisningen. I det här inlägget tittar gymnasielärare Ulf Jämterud närmare på några webbaserade arkiv med filmer som kan användas i skolan.

filmremsamindre
Bild från Multimediabyrån, levererad av Nils Sundberg

Filmarkivet.se – Hundra år i rörliga bilder

Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket. Tillsammans har man skapat ett fantastiskt arkiv där man har tillgängliggjort unikt filmmaterial för allmänheten. Här finns kortfilmer, dokumentärfilmer, journalfilmer och reklamfilmer som enligt sajten ”speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle”. Man har lagt upp över 300 olika kortare eller längre filmer, så detta är verkligen en guldgruva för lärare som vill använda svensk film i undervisningen. Redan 1911 började dramatiserad spelfilm vara huvudattraktionen när man gick på bio, men det visades fortfarande journalfilmer och så kallade veckorevyer på biograferna. Det är bland annat sådana veckorevyer som finns på Filmarkivet, plus informationsfilmer från myndigheter och företag, valfilmer och reklamfilmer. Även privat filmmaterial finns på sajten.

För dig som lärare finns det många användningsområden för detta rika filmmaterial. När man exempelvis studerar svensk historia och vill se filmklipp på kungahuset så finns ett antal klipp från kungahusets historia här, t.ex. ett av Gustav V:s tal till folket. När man studerar demokratins framväxt i Sverige finns här flera användbara filmklipp. Eller när man pratar om reklam och konsumtion i skolan kan det vara mycket spännande för eleverna att få se gamla reklamfilmer. Elever som läser film- och mediekurser kan lära sig mycket genom att studera filmteknikens utveckling och mycket annat. I anslutning till varje film finns det faktauppgifter om filmproduktionen, en kort beskrivning av innehållet och många fall även en fördjupningstext som kan vara värdefull för dig som lärare att ta del av inför filmvisningen.

Film i klassrummet

Film i klassrummet är en del av Skolverkets webbplats Multimediabyrån. Syftet med Film i klassrummet är enligt sajten ”att stimulera och underlätta arbetet med strömmande media i klassrummet”. På sajten finner du resurser och material för alla skolans undervisningsämnen. Under avdelningen ”Se och Prata” finns länkar till mängder av filmer utifrån olika teman samt utifrån olika skolämnen. Filmerna är utlagda på YouTube eller andra webbplatser för strömmande video, och det finns enbart länkar till filmer som du har rättighet att visa i klassrummet. Det gör Film i klassrummet till en mycket trygg plats att utgå ifrån, eftersom du som lärare slipper bekymra dig för eventuella upphovsrättsliga problem.

Ett exempel på tema är ”Genus & Identitet”. Under denna rubrik finner du ett tiotal korta filmklipp som du kan använda för att väcka elevernas intresse för dessa aktuella och viktiga ämnen. Ett annat tema är ”Rasism”, där du bland annat hittar den klassiska Leni Riefenstahl-filmen Viljans triumf i fullängd samt den nazistiska propagandafilmen ”Den evige juden” från 1940.

Om du istället söker på olika ämnen hittar du också många filmer som är mycket användbara i undervisningen. Personerna bakom Film i klassrummet har varit mycket kreativa och breda i tänkandet när de valt ut filmklipp. Under rubriken ”Samhällskunskap” hittar du ett stort antal filmklipp som handlar om alltifrån företag, reklam, kondomer, Greenpeace, anorexi, musikstilar, mänskliga rättigheter, global uppvärmning, nyheter och mycket mer. Klicka dig gärna runt även i ämnen som du vanligtvis inte undervisar i, så kommer du att hitta många filmklipp som kan berika din undervisning.

Skolmedia.se

Inför arbetet med det här inlägget stötte jag på webbportalen Skolmedia.se, som ”erbjuder landets lärare gratis nedladdning av filmer från myndigheter, organisationer och företag, filmer för alla skolår och ämnen, på svenska eller främmande språk”. Skolmedia är ett mycket ambitiöst projekt och man har lyckats samla ett stort antal filmer som är kategoriserade efter olika skolämnen. I vissa fall finns filmfilerna för nedladdning direkt från webbplatsen, men i många fall blir besökaren istället länkad vidare till olika webbplatser eller YouTube-kanaler där filmerna kan spelas upp direkt i webbläsaren. Allt material på Skolmedia är gratis, men man måste registrera sig för att kunna ladda ner filmer. Skolmedia påstår att allt material är tillåtet att visa i skolan. Jag har dock inte lyckats få kontakt med personen bakom Skolmedia, och webbsidorna verkar inte heller ha uppdaterats på några år. I vilket fall som helst så hittar du intressanta filmer om vitt skilda ämnen som brott och straff, energi, bistånd, teknik, materialdesign, arbetsmiljö, återvinning, livskunskap, sekulär humanism eller glassens historia – för att bara nämna några.

Open Culture

Om man går utanför Sveriges gränser blir utbudet med fria filmarkiv genast betydligt större. En nackdel med att vända sig till utländska webbplatser kan förstås vara språket. Samtidigt kan det vara ett bra sätt att öva sin engelska genom att se kortare filminslag utifrån olika kunskapsområden. Open Culture är ett fantastisk arkiv med länkar till 500 filmer som är sorterade i olika kategorier. Här finns många klassiska spelfilmer inom genrerna komedi, drama, film noir, skräck eller western. Det finns också länkar till en mängd dokumentärer och även tecknade filmer.

Du hittar mängder med spännande filmer via Open Culture, filmer som kan vara svåra eller omöjliga att hitta någon annanstans. Några exempel som visar bredden på utbudet kommer här: en film om den tibetanska dödsboken, en dokumentär om Charles Darwins liv, ett klipp där Bertold Brecht sjunger Mack the Knife, en film med Bertrand Russels tio budord, en analys av matematiken i filmen ”Good Will Hunting”, Hitchcock-filmerna ”Murder”, ”Sabotage” och ”Secret Agent” i fullängd, Clint Eastwood-filmen ”För en handfull dollar”, tjugo olika John Wayne-filmer samt Hemingway-filmatiseringen av ”A Farewell to Arms”.

Moving Image Archive

Moving Image Archive är en del av det enorma arkivet Internet Archive. På Moving Image Archive finns över en miljon olika filmer och videoklipp som får användas i skolan, både påkostade spelfilmer i fullängd, professionella dokumentärfilmer och amatörfilmer. Många av filmerna visas inte bara som strömmande video utan kan också laddas ner, och en del av dem går även att infoga i egna filmer eller presentationer helt lagligt. De många filmklippen finns kategoriserade under en rad olika ämnesrubriker och teman, och det är alltså lätt att hitta filmer som har koppling till många av skolans ämnen.

Det finns exempelvis tusentals filmer och videoklipp inom ämnet historia. För att kunna hitta i detta gigantiska arkivmaterial kan du göra detaljerade sökningar via den inbyggda sökmotorn, avgränsa via olika kategorier eller söka med hjälp av nyckelord, typ av film, historisk epok och så vidare. Musiklärare hittar mängder av filmer som illustrerar musik från olika stilar och epoker. Arkivet har även rikt material för religionsundervisningen, under kategorin ”Spirituality & Religion”. Materialet är av mycket varierande innehåll och kvalitet. I arkivet finns både påkostade dokumentärfilmer och enklare användarproducerade filmer som exempelvis filmade gudstjänster från olika religiösa sammankomster.

Utifrån den information som dessa webbplatser själva ger så ska det inte vara några problem att använda filmerna i undervisningen. Vill du veta mer om vilka regler som gäller kring film i skolan på ett mer generellt plan så rekommenderar jag dig att titta närmare på Kolla källans upphovsrättsliga guide om filmer, radio- och tv-program.

Ulf Jämterud, skribent åt Skolverket och gymnasielärare


Kommentarer (1)

 1. Zinaida Hodzic,

  Jag blir verkligen glad när jag fick den informationen om film i skolan. Det största förfrågan som jag får av lärarna är just filmer. De verkligen vill gärna jobba med film i skolan så mycket som möjligt. Tack för det.

  Zinaida Hodzic, bibliotekarie

  Wendela Hebbegymnasiet
  Torekällgymnasiet
  Södertälje kommun

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *