Hitta fri musik, fria ljud och fria samplingar

I det här inlägget tittar Skolverkets omvärldsbloggare Stefan Pålsson närmare på några arkiv där det går att hitta fri musik, fria ljud och fria samplingar. Han beskriver vad arkiven innehåller och hur de får användas. Ljud- och musikarkiven använder licenser från Creative Commons för att skydda upphovsmännens rättigheter. Det innebär att det är upphovsmannen själv som anger vilka rättigheter och skyldigheter som gäller när materialet används. Du kan läsa mer om licenserna och hur de kan användas i skolan i artikeln Creative Commons i skolan.

Free Music Archive

freemusic
Free Music Archive

Free Music Archive drivs av den oberoende lyssnarstödda amerikanska radiostationen WFMU. Syftet är att göra det enklare för radiostationer, festivaler, arkiv och andra att enkelt dela med sig av musik. Samtidigt blir det enkelt för musikintresserade att hitta musik som får laddas ner, mixas om och som kan användas som bakgrundsmusik. Free Music Archive finansieras genom donationer.

Det går att bläddra bland olika genrer eller efter kurator, det vill säga den radiostation, festival eller liknande som gjort musiken tillgänglig. Sökfunktionen är lättanvänd och söker i fulltext. All musik ordnas i någon av de femton genrer som Free Music Archive använder, och den märks med beskrivande nyckelord. På Free Music Archive går det utmärkt att lyssna, att skapa spellistor och att ladda ner musik utan att vara registrerad användare.

Soundcloud Creative Commons

soundcloud
Soundcloud Creative Commons

På det stora arkivet Soundcloud, som ägs och drivs av två svenskar i Berlin, finns det gott om Creative Commons-licensierad musik som kan laddas ner, mixas om och användas som bakgrund i filmer och presentationer. Sökfunktionen har många olika avgränsningsmöjligheter. Det går till exempel att avgränsa efter genre, datum, upphovsman och licenstyp. Vid varje filpost går det bland annat att se vem som skapat musiken, hur många gånger den har laddats ner och hur många som har favoritmärkt den.

Registrerade och inloggade användare kan ladda upp egna filer och kommentera all musik. Det krävs ingen registrering för att ladda ner.

Freesound

Freesound är ett arkiv med ljud och ljudeffekter som alla som vill kan använda, förändra och bidra till.  Det startades 2005 av forskargruppen Music Technology Group vid Pompeu Fabra-universitetet i Barcelona. Numera drivs Freesound vidare av nuvarande och tidigare forskare och studenter på universitetet. I Freesound finns bland annat ljud från musikinstrument, naturljud, stadsljud, röster och en rad olika ljudeffekter. Filerna är av varierande längd, alltifrån några sekunder till flera minuter. Samtliga filer är märkta med beskrivande ord. Ofta finns det även innehållsrika och målande beskrivningar. Sökmotorn söker i fulltext, och det är enkelt att förfina sökresultatet genom att avgränsa till licenstyp, tagg, skapare, filtyp eller ljudkvalitet. I varje filpost visas vem som skapat ljudet, vilken licens som gäller samt förslag på liknande ljud.  Filtyp, längd, filstorlek, samplingsfrekvens, bitdjup och kanaler anges också, liksom om det finns ommixade versioner av ljudet och om det ingår i en samling av liknande ljud.

Alla filer kan avlyssnas direkt, men för att kunna ladda upp eller ner krävs det att man är registrerad användare. Freesound har även ett diskussionsforum där man kan prata om ljud, ställa frågor om licenser och rättigheter, diskutera tekniska frågor, med mera.

iBeat

iBeat är ett samplingsarkiv som drivs i ideellt syfte av två danskar. Arkivet innehåller instrumentella beats, breaks, shots och loopar som kan användas fritt för att göra egen musik. Det kan alltså fungera alldeles utmärkt för elever och lärare som vill göra egen musik.

Det är enkelt att bläddra och att söka i arkivet. Alla filer är taggade med beskrivande ord, och det går att lyssna direkt. I varje filpost anges även vem som skapat ljudet och vilken licenstyp som gäller. Det går också att se om och i vilket sammanhang filen har använts av andra. Detta kan enkelt anges av den som gör det, under rubriken ”Actions!”. Samtliga filer kan laddas ner direkt. Den som själv vill bidra till arkivet måste registrera sig som användare.

ccMixter

ccmixter
ccMixter

Det amerikanska företaget ArtisTech Media står bakom ccMixter, en community och ett arkiv med musik, samplingar och a capella som fritt kan laddas ner, göras om och spridas vidare. Registrerade användare kan recensera och diskutera musiken. Det finns en sökfunktion med många avgränsningsmöjligheter. Du kan avgränsa din sökning till filer som laddats upp av användarna, filer från utvalda externa samplingsarkiv, spellistor, recensioner och diskussioner.

ccMixter fungerar bland annat utmärkt för den som letar efter fri bakgrundsmusik till en film eller som själv vill skapa musik. All musik märks med beskrivande ord och den kan höras direkt. I varje filpost anges vem gjort musiken, längd, licenstyp samt recensioner och diskussioner. Det går också att se vilka samplingar som använts och om musiken använts av andra, till exempel i en remix, som bakgrundsmusik i en film eller inbäddad på en webbsida. Du måste vara registrerad och inloggad för att kunna ladda upp och ner.

Stefan Pålsson, skribent och omvärldsbloggare åt Skolverket

Se också
Lärarguide i upphovsrätt för musik av Anette Holmqvist
Hitta fria bilder av Ulf Jämterud
Hitta fria texter av Filippa Mannerheim

Länkkoll 2015-03-26