Hitta fria bilder

Via internet har lärare och elever fantastiska möjligheter att hitta bilder som kan användas i undervisning och i skolarbeten av olika slag. Men det kan samtidigt vara svårt att veta vilka bilder man faktiskt har rätt att använda; upphovsreglerna kan vara snåriga, vilket vi berättar en del om i Kolla källans lärarguider i upphovsrätt. I det här inlägget i Kolla källans idélåda tittar gymnasielärare Ulf Jämterud närmare på några bildarkiv för undervisning där både du som lärare och dina elever hittar mängder av bilder som är fria att använda i skolan.

 

Fotofinnaren.se – en bildbank för skolbruk

fotofinnaren

Fotofinnaren.se

Fotofinnaren är en bildbank som riktar sig direkt till skolan. Elever och lärare kan leta bland över 20 000 bilder som man kan använda i undervisningen och till skolarbeten. FotoFinnaren är ett helt ideellt projekt som är grundat och drivs av Gunilla Dahlblom, IT- och mediepedagog i Piteå. Hon har själv tagit de flesta bilder på webbplatsen, men i arkivet finns också foton som amatörfotografer runt om i Sverige har skickat in. I bildbanken finns tusentals bilder indelade i över hundra olika kategorier, vilket gör det lätt att hitta det man söker. Några exempel på kategorier är människor, mat, djur, årstider, samhällsskick, religioner, historia, geografi, hantverk, grammatik och stavning, byggnationer, naturvetenskap.

Bilderna i FotoFinnarens arkiv har inga restriktioner när det gäller användning för skolbruk. Du och dina elever kan alltså använda bilderna helt fritt i undervisning och i skolarbeten, t.ex. i PowerPoint-presentationer, skoltidningar, böcker, uppsatser, faktatexter, webbsidor, bloggar med mera. Du får dock inte länka till bilder i databasen, utan du måste spara ner bilden till din egen dator innan du använder den. Bilderna får inte heller läggas in i andra bildsamlingar eller distribueras vidare.

När dina elever behöver bilder till skoltidningar, uppsatser, webbsidor eller bloggar så hittar de lätt många användbara bilder i FotoFinnarens arkiv. Det finns över 1000 bilder på djur, 2000 bilder av växter, närmare 700 bilder om fordon och trafik, för att bara ta några exempel. Underkategorierna är också användbara. När jag undervisar i historia har jag stor nytta av att kunna leta fram många olika bilder på exempelvis runstenar, hemmiljöer, mat och dryck, historiska platser och byggnader och mycket annat. En särskilt intressant kategori för språklärare är ”grammatik och stavning”. Här hittar du över 100 bilder som illustrerar olika verb, andra bilder som illustrerar adjektiv eller olika ljud, t.ex. sj-ljud, tj-ljud och ng-ljud.

MorgueFile-bilder

morgue

MorgueFile är ytterligare ett arkiv med gratisbilder. De är licensierade under en annan typ av licens som kallas MorgueFile Free License och som som ger användaren tillstånd att använda, bearbeta och sprida verket. Länken ovan går till licensen, men vill du komma till fotoarkivet gå till morguefile.com

Flickr: Creative Commons

flickrcc

Flickr: Creative Commons

På Flickr finner du flera miljoner fotografier av många olika slag. Det rör sig om allt ifrån bilder på människor, djur, platser och saker till bilder som illustrerar begrepp eller känslor. Det finns en stor mängd konstnärliga och experimentella foton. Flickr är egentligen ingen bilddatabas utan en plats där man kan visa upp de bilder man har tagit för en bred publik. Men det som gör Flickr användbart för skolor är att de som laddar upp bilder kan ange hur bilderna får användas av andra, med hjälp av en CreativeCommons-licens (CC-licens). På så sätt kan Flickr användas som ett gigantiskt fotoarkiv där lärare och elever kan hitta många användbara bilder för undervisning och skolarbeten. I dagsläget finns över åtta miljoner bilder med CC-märkning på Flickr. Du kan söka med hjälp av många kategorier och sökord, vilket gör det lätt att hitta bilder som passar just dina behov.

Det som avgör hur du får använda en viss bild är vilken CC-licens som bildens upphovsman har angett. Den lägsta nivån av CC-licens (”Erkännande”) anger att du får använda, kopiera och sprida en bild som du hämtat från Flickr, så länge du anger vem som är upphovsman till bilden samt vilken CC-licens som gäller. De övriga CC-licenserna anger vissa restriktioner, t.ex. att du inte får använda vissa bilder i kommersiellt syfte, under vilka omständigheter du får eller inte får ändra i originalbilden eller under vilka villkor du får sprida bilden. För att förstå mer om hur CC-licenserna fungerar så rekommenderas att du läser Skolverkets artikel Creative Commons i skolan.

Hur kan man då använda Flickr i skolan? Möjligheterna är många! Om du eller dina elever jobbar med en speciell geografisk plats i språkundervisningen eller i något annat ämne kan du lätt hitta foton som är tagna just i det landet eller området. Om du behöver bilder som illustrerar det antika Grekland kan du söka på ”ancient history greece” och hittar då över 10 000 foton. Elever som behöver bilder på husdjur kan söka på ”pets” och hittar över 3 miljoner foton (en del av dessa föreställer dock Pet Shop Boys). För mig som religionslärare finns det tusentals bilder som föreställer religiösa ceremonier från olika delar av världen, kyrkor, tempel, moskéer och andra mycket användbara bilder. Flickr är också en guldgruva för elever som söker bilder till skolmaterial som de vill publicera på olika sätt, t.ex. via bloggar eller webbplatser. Flickr är även användbart för lärare som bloggar, har webbplatser eller som på annat sätt publicerar material som görs tillgängligt för allmänheten.

Wikimedia Commons

wikimedia

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons är en databas för fria mediafiler och startades 2004 av Wikimedia Foundation. Materialet består dels av bilder, videofilmer, musik och ljud som laddats upp direkt av olika upphovsmän, dels av fritt material som samlats från olika källor. Inriktningen när det gäller bilder är faktarelaterade bilder, dvs. bilder som ska kunna användas i pedagogsikt syfte. I dagsläget finns nästan 24 miljoner mediafiler på Wikimedia Commons, varav en stor del är bilder. De flesta bilder som finns i anslutning till artiklar i Wikipedia är licensierade enligt Wikimedia Commons. Det går också utmärkt att klicka sig fram via Wikimedia Commons olika ämneskategorier och deras underkategorier för att komma direkt till olika bilder. För lärare och elever innebär Wikimedia Commons en fantastisk tillgång till mängder av foton, illustrationer, kartor och annat bildmaterial som är användbart i skolan.

Vilka regler gäller då för Wikimedia Commons? Syftet är att Wikimedia Commons ska tillhandahålla material som ska kunna användas för alla ändamål, och därför publiceras endast material som är fritt från upphovsrätt eller har en fri licens. De bilder du hittar via Wikimedia Commons är alltså antingen helt fria att använda eller så finns de tillgängliga under Creative Commons-licenserna. Detta innebär att du och dina elever kan använda de bilder som finns via Wikimedia Commons fritt. Enligt Wikimedia (se kommentar från 21 nov 2012) är det tillåtet att både förändra bilderna i Wikimedia Commons och i många fall att använda dem i kommersiellt syfte. Kolla för säkerhets skull vad som står i anslutning till bilden.

En av de främsta fördelarna med Wikimedia Commons är att de flesta bilder på Wikipedia är helt fria att använda i undervisningen. När du behöver en bild som visar något du undervisar om, till exempel en person, en plats, en process, ett föremål, en karta eller något annat, så kan du enkelt slå upp detta i Wikipedia, klicka på den bild som finns i anslutning till artikeln, och omedelbart få uppgift om hur denna bild får användas. Det finns till och med snabbknappar för att spara bilden på hårddisken eller att publicera den på en webbsida eller i en wiki. Om du är musiklärare och vill ha högupplösta bilder på klassiska kompositörer så finner du sådana via Wikipedia. Är du kemilärare och behöver bilder på grundämnen, molekyler, kemiska processer eller annat som rör undervisningen så finner du dessa enkelt. Är du bildlärare kan du klicka dig fram via Wikimedia Commons kategorisystem och på så sätt hitta mängder av konstsamlingar från hela världen.

Ulf Jämterud, gymnasielärare och skribent åt Skolverket

Efter detta inlägg skrevs kom nyheten att Livrustkammarens, Skoklosters slotts och Hallwylska museet har ett gemensamt bildarkiv med 40 000 fria bilder. Kreafonbloggen skriver den 7 oktober om Gratisbilder som får användas. (Red. anmärkning)

Se också
Lärarguide i upphovsrätt för bilder av Anette Holmqvist
Hitta fria texter av Filippa Mannerheim
Hitta fri musik, fria ljud och fria samplingar av Stefan Pålsson

Länkkoll 2015-03-26


Kommentarer (3)

 1. AC Norman,

  Hej!

  Tack för lättläst och bra information!

  Jag undrar om Microsoft tillåter webbpublicering av enskilda ClipArt-bilder i t.ex. en bloggtext eller en digital tidslinje (t.ex. Dipity, Xtimeline m.fl.)?

  Svara
 2. Johan Kohlin,

  Hur aktuellt är det egentligen med kravet på upphovsrättsfria bilder i och med det senaste avtalet mellan gymnasie- och grundskolor och Bonus Presskopia?
  Där kan man bl.a. läsa:
  Lärare och elever får:
  • fotokopiera
  • skriva ut
  • skanna
  • ladda ner
  • kopiera för att lägga in i presentationer, t.ex. i PowerPoint, Keynote, Prezi
  • spara digitala kopior, t.ex. på USB
  • e-posta kopior inom undervisningsgruppen
  • tillgängliggöra kopior digitalt inom undervisningsgruppen, t.ex. på lärplattform/intranät

  Svara
 3. holane,

  Det stämmer bra det Johan och det har Skolverkets Kolla källan också berättat om i upphovsrättsguiden för bild http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/upphovsratt/lararguider/bilder-1.155130 Avtalet inkluderar dock inte att publicera upphovsrättsskyddade bilder på nätet (till exempel skolans webbplats, blogg etc) utan att först fråga upphovspersonen om lov. Det kan man däremot göra med bilderna i exempelvis Fotofinnaren och Wikimedia Commons.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *