Källkritik – diskussionsfrågor

I Lgr11 betonas källkritik och informationssökning i många ämnen, som övergripande mål för ämnet och i det centrala innehållet.  Det finns också med i kunskapskraven för flera ämnen. Känner du dig trygg med detta och vet hur du skall ta upp källkritik i olika skolämnen? Är det här något som ni har hunnit diskutera i lärarlaget eller under PIM-utbildningen. Om inte kan du få några diskussiontips i det här inlägget. Fler tips och cases publiceras efter hand. Du kan läsa mer om källkritik hos PIM och på Kolla källans webbplats.

diskussion_kallkritik

Ordbild genererad från Wordle.net

Gymnasieelev vill ha hjälp med källhänvisningar

Såhär skrev en gymnasieelev till Kolla källan: ”När man ska lämna en rapport till en lärare med källhänvisning från flera olika sajter och tidningar och böcker: Ska man skriva källan i själva rapportens innehåll eller ska allt stå typ längst ner/en annan sida för sig bara om källorna? Hur ska man kritisera källan? Ska det typ stå i artikeln: Enligt wikipedia så är blabla blaa blabla blaaa…. vilket jag inte tror stämmer eftersom wikipedia inte är någon säker sida där många människor kan ändra saker i artiklar… Eller ska det stå typ längst ner på sidan: Källhänvisning: Wikipedia – som jag inte är 100 % säker på därför att …??”
Diskussionsfrågor:

 • Hur skulle du besvara de här frågorna?
 • Har lärarna på er skola gemensamma regler för källhänvisningar?
 • Finns något att läsa om att ange källor och skriva källhänvisningar på Kolla källan?
 • Hur ställer du och dina kollegor er till att era elever använder Wikipedia?
 • Går åsikterna isär och i så fall hur ser argumenten ut?
 • Skriver Kolla källan något om Wikipedia? På webbplatsen eller i bloggen Kolla källans idélåda?

Föreläsningsuppdrag
Det står en hel del om informationssökning och (framför allt) källkritik i Lgr11. Du är inbjuden att föreläsa om den nya läroplanen för en rad högstadielärare. Eftersom du är PIM-examinator förväntas du tipsa om verktyg och webbresurser som lärarna kan ha användning för i arbetet med nya kursplaner.
Diskussionsfrågor
:

 • Vad skulle du tipsa om? Känner du till några bra webbresurser?
 • Vilket stödmaterial om Lgr11 finns på Skolverkets webbplats?
 • Hittar du något på Kolla källan som kan vara extra intressant i detta sammanhang?
 • Känner du till Kolla källans wiki och att du kan läsa om Lgr11 där?

Ordna studiedag på skolan

Magnus som är bibliotekarie på din skola vill ordna en studiedag om informationskompetens för lärare och elever. Eftersom du har gått PIM-utbildningen och anses digital kompetent vill han att du skall bistå under dagen.

Diskussionsfrågor:

 • Skulle du tacka ja till hans förfrågan?
 • Hur skulle ni lägga upp en sådan dag?
 • Gillar du hans idé att blanda lärare och elever på samma studiedag?
 • Kan ni hitta material som går att använda på Kolla källan? Övningsuppgifter? Filmer? Titta runt på webbplatsen och se vad du tror att du och Magnus skulle fastna för.